Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vývoj reálného produktu je důležitý zejména proto, že je s ním těsně spojen vývoj zaměstnanosti.

Když výroba klesá, zaměstnanci jsou propouštěni a míra nezaměstnanosti roste. Když roste produkce, objevují se nová pracovní místa a míra nezaměstnanosti klesá. Proto je vývoj reálného produktu klíčem k pochopení změn v míře nezaměstnanosti.

Dále měření celkového reálného produktu slouží k zjištění GDP na jednoho obyvatele (celkový reálný produkt vydělíme počtem obyvatel), a tento ukazatel, je běžně používaný pro srovnávání relativní ekonomické vyspělosti jednotlivých zemí.


Čistý ekonomický blahobyt (NEW) – definovali James Tobin a William Nordhaus. NEW předpokládá takovou úpravu GDP, aby odrážel pouze ty položky, které přispívají k ekonomickému blahobytu země, a proto připočítává hodnotu volného času, práce v domácnosti, legální část podzemních aktivit a odečítá negativní hodnoty – škody na životním prostředí, některé nelegální aktivity atd.

Hodnota NEW bývá většinou vyšší než hodnota GDP, nicméně v průměru roste mnohem pomaleji. Důvodem je především to, že rozsah volného času roste pomaleji než rozsah škod na životním prostředím. Odhady NEW jsou hrubé a diskutabilní, přesto nám připomínají, že ukazatele typu GDP jsou relativně nedokonalým měřítkem ekonomického blahobytu.


Nezaměstnanost – se většinou nevyjadřuje jako absolutní číslo, ale jako procentní míra. Míra nezaměstnanosti (U) vyjadřuje počet nezaměstnaných jako procento z ekonomický aktivního obyvatelstva neboli pracovní síly.


Platební bilance – vyjadřuje všechny ekonomické transakce, které subjekty dané země realizují se zahraničním během daného období. Formálně je konstruována podvojným účetním záznamem, v kreditních a debetních záznamech vyjadřuje pohyb inkas a úhrad, závazků a pohledávek, i věcný pohyb výrobků a služeb. Za jednotlivé položky PB nebo jejich skupiny se vypočítává výsledné saldo. Má tři základní části: běžný účet ( A – účet výrobků a služeb (Obchodní bilance), B- jednostranné převody jako dary, reparace, honoráře, penze, mzdy aj.), kapitálový účet (dovoz a vývoz dlouhodobého i krátkodobého kapitálu – úvěry, akcie, obligace), měnový účet (změna devizových rezerv).

Žádné komentáře:

Okomentovat