Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

GDP i GNP zjišťované výdajovou metodou zahrnují jak fixní investice, tak investice do zásob.

Oboje investice můžeme označit jako hrubé investice (Ig). Část fixních investic však slouží k nahrazení a modernizaci opotřebovaného a zastaralého kapitálu. 0dečteme-li znehodnocení kapitálu od hrubých investic, dostaneme čisté investice (In)

NNP (čistý národní produkt) získáme odečtením znehodnocení kapitálu od GDP

Domácnosti neobdrží veškerý důchod, který vydělají – nerozdělené zisky firem, příspěvky na sociální a penzijní pojištění, daně z firemních zisků. A veškerý důchod, který firmy obdrží nemusí být vydělán – např. transferové platby. Částka důchodu,kterou jednotlivci skutečně obdrží se označuje jako osobní důchod (PI).

PI = NI – zisky firem – soc. poj. – daně firem + transfery

Částka, kterou mohou jednotlivci rozdělit mezi spotřebu a úspory, se nazývá osobní disponibilní důchod (DI), DI = PI – přímé daně


Nedostatky výpočtu GDP, GNP

1) výpočty nezahrnují aktivity mimotržního typu. Není tak obsažen produkt tzv. neoficiální ekonomiky (která může tvořit 10 – 15 % GDP), tzv. černá a šedá ekonomika a také nezahrnuje práci v domácnosti (praní, úklid, výchovu dětí,…)

2) veličiny jsou zahrnovány bez ohledu na jejich sociální (společenskou) hodnotu – např. náklady na rozvod, obnova komunikací po povodních, ochrana osob

Žádné komentáře:

Okomentovat