Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Neokeynesiánský kompromis (třístupňová křivka AS)

Nekreslí ekonomové někdy do modelu AS – AD zvlášť křivky LRAS a SRAS, ale namísto toho používají třístupňovou křivku AS, která má tři pole.

Nejdříve je křivka horizontální – keynesiánské pole - cenová hladina zůstává stejná bez ohledu na to, jak se mění AD. Ekonomika má výrazně nevyužité výrobní kapacity ( např. ekonomika je ve stavu hluboké recese), v keynesiánském poli si poptávka tvoří vlastní nabídku.

Střední část – střední pole – uprostřed je křivka rostoucí, tzn. růst AD je doprovázen růstem cenové hladiny i reálného produktu. Zde jsou kapacity ekonomiky využity poměrně značně, nebylo však dosaženo plné zaměstnanosti.

Poslední část – klasické pole – tato křivka je vertikální, tzn. růst AD se odrazí pouze v růstu cenové hladiny bez vlivu na reálný produkt. Zde jsou kapacity ekonomiky plně využity a nabídka si vytváří vlastní poptávku. Tvrzení, že nabídka si vytváří vlastní poptávku je nazýváno Sayův zákon trhů.


Makroekonomická rovnováha v modelu AS – AD

Důvodem pro konstruování modelu AS – AD je určit a odhadnout změny reálného GDP a cenové hladiny v závislosti na změnách různých ekonomických veličiny. K tomu potřebujeme spojit křivku AD a křivky AS a určit bod makroekonomické rovnováhy.

Krátkodobá makroekonomická rovnováha – nastává v bodě, kde se protínají křivka AD a křivka SRAS. Tato rovnováha nemusí být nezbytně rovnováha s plnou zaměstnaností.

Dlouhodobá makroekonomická rovnováha – je rovnováhou, kdy ekonomika operuje na úrovni přirozené míry nezaměstnanosti a bod rovnováhy E se nachází v průsečíku křivky AD a křivky LRAS. Dlouhodobá makroekonomická rovnováha je rovnováha s plnou zaměstnaností.

Žádné komentáře:

Okomentovat