Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Solowův model a úloha technického pokroku

- základní neoklasický model – zaměřuje se na růstovou úlohu úspor a akumulace a na úlohu technologických změn při ekon. růstu – snaží se odpovědět na otázku, jaký růst kapitálu je zapotřebí k eliminaci klesajících výnosů z rostoucí pracovní síly

- základem zkoumání je hledání vztahů mezi důchodem na osobu a kapitálem na osobu


Sociálně historické modely ekonomického rozvoje
Obecně se modelem rozumí konstrukce určitých představ, která vznikla na základě činnosti pozorujícího subjektu tak, aby tyto konstrukce zobrazily charakteristické rysy pozorovaného objektu. Vliv na charakter modelu mají vlastnosti modelovaného objektu, způsoby modelování a cíle. SHM vyrůstají z charakteristicky společenské ekonomické skutečnosti. Souvisejí s širšími filozoficko-historickými představami a zpravidla tvoří součást megateorie pokoušející se vysvětlit původ, smysl a směr lidské existence.

SHM ekonomického rozvoje jsou teorie, které se snaží vysvětlit ekonomickou dynamiku v závislosti na pojetí společnosti.


Rostowův model stadií ek. růstu – člení vývoj společnosti do 5 stadií:
1. Tradiční společnost – zemědělská společnost, hierarchická struktura moci, regionalizace politických center moci a fatalistický postoj ke skutečnosti.

2. Příprava ke startu – objevuje se podnikavost, rozvíjí se bankovní sektor, vnitřní trh a zahraniční obchod, vznikají nová výrobní odvětví. 2 varianty – evropská, která vychází z postupného překonávání tradičních podmínek a „svobodná (USA, Austrálie), která vzniká bez vztahů k předcházející situaci. Rozhodující roli sehrává technický pokrok.

Žádné komentáře:

Okomentovat