Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

MAKROEKONOMIE – otázka č. 18

Měření nezaměstnanosti a její typy

Nezaměstnanost se většinou nevyjadřuje jako absolutní číslo, ale jako procentní míra. Míra nezaměstnanosti (U) vyjadřuje počet nezaměstnaných (UN) jako procento z ekonomicky aktivního obyvatelstva (AL) neboli pracovní síly (L): U = UN/AL neboli U = UN/L

Okunův zákon – jestliže reálný produkt vzroste (klesne) o 2 – 3% oproti potencionálnímu produktu, míra nezaměstnanosti klesne (vzroste) o 1% oproti přirozené míře nezaměstnanosti.
TYPY:

Frikční nezaměstnanost (UF) – zahrnuje lidi, kteří právě mění zaměstnání, patří sem i ti, kdo si poprvé hledají práci nebo sezónní pracovníci. Je to dočasná nezaměstnanosti spojená s přizpůsobováním v měnící se dynamické ekonomice.

Strukturální nezaměstnanosti (US) – souvisí s odvětvovými strukturálními změnami v ekonomice, se strukturou trhu práce a s povahou pracovních míst v ekonomice. Vzniká proto, že umístění nebo vlastnosti pracovní síly neodpovídají dostupným pracovním místům.

Cyklická nezaměstnanost (UC) – vzniká tím, že v recesi jsou dělníci propouštěni a v konjunktuře opět přijímání.

- tzv. plná zaměstnanost je o něco menší než zaměstnání 100% pracovních sil – obecně je to situace, kdy je v ekonomice dosaženo přirozené míry nezaměstnanosti; nejjednodušší definicí přirozené míry nezaměstnanosti je součet frikční a strukturální nezaměstnanosti;

Žádné komentáře:

Okomentovat