Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výše hypotečního úvěru

Maximem výše hypotečního úvěru může být hodnota, resp. cena nemovitostí, které slouží jako zástava. Poskytnutím vyšší částky by byla ohrožena jeho návratnost.

Základní pravidlo bankovní obezřetnosti zní:

HU < CZN

HU – výše hypotečního úvěru
CZN – cena zastavené nemovitosti
Za relativně bezpečnou výši krytí hypotečních úvěrů se ve světě považuje hranice mezi 60-80% obvyklé tržní ceny zastavené nemovitosti.

Stanovení ceny nemovitosti

Cenu nemovitosti dávaných klientem do zástavy obvykle stanoví sama hypoteční banka podle její schválené metodiky. Většinou pak na základě schválení odborníka – znalce.

Ta část ceny nemovitosti, na kterou je hypoteční banka ochotna poskytnout hypoteční úvěr, představuje zadlužitelnou hodnotu nemovitosti.

Zadlužitelná hodnota nemovitosti představuje nejpravděpodobnější výnos z prodeje zastavené nemovitosti v případě, že hypoteční banka musí přistoupit k jejímu prodeji v důsledku neplnění závazků ze strany dlužníka.

Podíl zástavní hodnoty, na který banka poskytuje úvěr, se nazývá pupilární nebo též sirotčí jistota.

Některé české banky začaly poskytovat hypoteční úvěry až do 100% nemovitosti (ČMHB, Česká spořitelna, HVB Bank). Žadatel o půjčku má tak možnost získat finanční krytí až do plné výše ceny nemovitosti, odhadnuté bankovním expertem. V takových případech vyžaduje banka další krytí, jako je např. životní pojištění dlužníka, spoludlužnictví apod. dle vyhodnocení bonity klienta.

Žádné komentáře:

Okomentovat