Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7.Podpora exportu v ČR

– důvody vzniku Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a.s., České exportní banky, a.s.; zásady zvýhodněného financování a poskytování státní záruky, státní kontrola nad zvýhodněným financováním, služby EGAP, produkty ČEB nabízené vývozcům


Exportní garanční a pojišťovací společnost, a.s.

= specializovaná státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na pojišťování vývozních i tuzemských úvěrů proti komerčním a teritoriálním rizikům spojeným s vývozem zboží a služeb z ČR.

Je součástí systému státní podpory exportu a poskytuje pojišťovací služby všem vývozcům českého zboží a služeb bez rozdílu jejich velikosti, právní formy a objemu pojištěného vývozu.

Zřízena v roce 1992 na základě usnesení vlády ČSFR č. 721/1991, o proexportním programu. Smyslem bylo poskytovat vývozcům pojištění teritoriálních i komerčních rizik. EGAP byla založena státem jako akciová společnost podle obchodního zákoníku na základě povolení k pojišťovací činnosti, vydaného ministerstvem finanční jako orgánem státního dozoru nad pojišťovnictvím.

Ø Agenda úhrad úrokových rozdílů od dočasné pracovní komise
Ø Subvencování obchodních případů schválených představenstvem EGAP

Zdroje subvencí pro úhradu úrokových ztrát byly pro EGAP přidělovány ze státního rozpočtu na základě Smlouvy o účasti státního rozpočtu na podpoře zahraničního obchodu, která byla uzavřena mezi Ministerstvem financí ČR a EGAP dne 2.3.1992.

Zvolená právní forma založení EGAP byla vedena záměrem umožnit co nejrychlejší zahájení činnosti společnosti, bez čekání na zvláštní zákon.

Služby EGAP

EGAP poskytuje 10 základních typů pojištění v mnoha modifikacích a je schopna vyhovět i individuálním požadavkům vývozců a bankovních ústavů financujících vývoz.

Žádné komentáře:

Okomentovat