Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stavební hypoteční úvěr

je poskytován za účelem výstavby, rekonstrukce nebo modernizace nemovitosti, koupě rozestavené nemovitosti spojené s její dostavbou, stavebních úprav nemovitosti (přístavby, vestavby, nástavby).

4. Zvláštní skupinu představují

tzv. úvěry předhypoteční (stavební)
hypoteční úvěry na výstavbu

Předhypoteční úvěr je vhodný zejména, kdy klient nedisponuje žádnou nemovitostí. Stavebním úvěrem se pokryje doba, než se nemovitost dokončí, zkolauduje a než kolaudační rozhodnutí nabude právní moci a je přiděleno číslo popisné. Po kolaudaci, zápisu nemovitostí a vložení zástavního práva do katastru nemovitostí se pak dříve poskytnutý stavební úvěr splatí úvěrem hypotečním.
Hypoteční úvěr na výstavbu je vhodný v situaci, kdy je klient schopen z vlastních zdrojů zakoupit stavební pozemek a stavbu dovést do takového stadia, aby ji bylo možné zanést do pozemkových knih, nebo do katastru nemovitostí jako stavbu rozestavěnou. Hypoteční úvěr je pak poskytnut na dokončení stavby s tím, že klient jej čerpá postupně podle toho, jak hodnota stavby roste.

Postavení hypotečního bankovnictví v bankovní soustavě

Skutečný startovní impuls k renesanci českého hypotečního bankovnictví dal zákon č. 84/1995 Sb., zvaný též i když nepřesně zákon hypoteční, který novelizoval dalších 5 zákonů.
Právní úpravu podmínek upravuje novelizovaný zákon č.530/1990 Sb., o dluhopisech § 14 ods.2, kde je hypoteční úvěr definován jako: „úvěr, který je poskytnut na investice do nemovitosti na území České republiky, nebo na její výstavbu či pořízení a jehož splacení je zajištěno zástavním právem k této, i rozestavěné, nebo jiné nemovitosti na území České republiky“.
S postupným rozvojem bankovnictví jako takového, vykrystalizovaly posléze dvě nejvýznamnější odvětví hypotečního bankovnictví

hypoteční bankovnictví zaměřené na bytovou výstavbu a bytové hospodářství vůbec

hypoteční bankovnictví zaměřené na podporu podnikatelských aktivit

Podmínky hypotečních úvěrů na bytové potřeby se u jednotlivých bank liší. Dnes tvoří hypoteční úvěry téměř samostatné bankovní odvětví.

Žádné komentáře:

Okomentovat