Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká exportní banka, a.s.

= specializovaná bankovní instituce vlastněná státem, která je zaměřena na financování vývozu realizovaného českými podnikateli s využitím státní podpory podle podmínek zákona č. 58/1995 Sb., l pojišťování a financování se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů a v souladu s mezinárodními pravidly pro poskytování vývozních úvěrů upravených Konsensem OECD.

Založena zakladatelskou smlouvou v prosinci 1994, ve funkci zakladatelů vystupovali Exportní a garanční pojišťovací společnost a zástupci státu – orgány státní správy ČR, konkrétně ministerstvo financí, hospodářství, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí a zemědělství.

ČEB je institucí plnící úkoly těch oblastí proexportní politiky státu, které se soustřeďují na podporu financování vývozu poskytováním bankovních služeb. Služeb ČEB mohou při přípravě a realizaci vývozu využít právnické osoby se sídlem v České republice (výjimečně i fyzické osoby s trvalým pobytem v ČR)

ČEB nabízí financování vývozu a s tím spojené finanční služby ve srovnatelné struktuře, rozsahu, kvalitě a přístupnosti jako obdobné bankovní instituce a agentury působící v jiných vyspělých zemích. Jejím cílem je podílet se na financování širokého spektra vývozních případů, od těch nejjednodušších až po případy nejsložitější, které vyžadují souběh a kombinace řady použitých bankovních produktů. Nabídka způsobů financování vývozu ČEB umožňuje podporu vývozu investičních celků, technologických linek, dopravních a přepravních prostředků, jednotlivých strojů, výrobků spotřebního průmyslu, polotovarů, chemikálií, dalších druhů výrobků a služeb a financování investic českých právnických osob v zahraničí do téměř všech zemí světa

Žádné komentáře:

Okomentovat