Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11. Charakteristika a cenotvorná úloha hypotečních zástavních listů

(hypoteční zástavní listy jako zdroj poskytování hypotečních úvěrů, systémy krytí hypotečních zástavních listů, vliv hypotečních zástavních listů na formování úroků z hypotečních úvěrů)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hypoteční úvěry jsou svou povahou úvěry dlouhodobé. Pro hypoteční banky tak představují dlouhodobé pohledávky, dlouhodobě investované prostředky. Aby se hypoteční banky nedostávaly do problémů se svou finanční rovnováhou a se svou likviditou, je zapotřebí, aby proti hypotečním úvěrům stály odpovídající dlouhodobé zdroje jejich poskytování. Takovýto zdroj představují výnosy z vydávání a prodeje hypotečních zástavních listů.

Hypoteční zástavní listy (HZL) představují zvláštní druh dluhopisů krytý pohledávkami z hypotečních úvěrů nebo zajištěný zástavním právem k nemovitostem.

Základní předností HZL jakožto zdroje krytí hypotečních úvěrů je pro hypoteční banky jejich neodvolatelnost ze strany investora (kupce) před dobou jejich splatnosti. Majitel HZL může získat své investované prostředky před dobou splatnosti tohoto dluhopisu jen jeho prodejem jinému investorovi.

Hypoteční úvěry a HZL tvoří rub a líc jedné a téže mince – hypotečních obchodů. Hypoteční úvěry představují jejich aktivní stránku, kdy se hypoteční banky vůči svým klientům nacházejí v pozici věřitele, HZL pak jejich pasivní stránku. Při vydávání HZL se hypoteční banky nacházejí vůči svým klientům v roli dlužníka.

K vydávání HZL je zapotřebí získat zvláštní licenci, přičemž vydání každé emise je ještě zvlášť posuzováno a schvalováno institucemi, které mají dozor nad kapitálovým trhem.

Hypoteční zástavní listy se od ostatních dluhopisů liší zejména tím, že:

výnos z jejich prodeje je účelově určen ke krytí hypotečních úvěrů
jejich jmenovitá hodnota včetně úroků musí být v souladu s jejich krytím
- s pohledávkami z hypotečních úvěrů
- se souborem hypoték, tj. zástavních práv k nemovitostem – tzv. zástavní systém krytí

Žádné komentáře:

Okomentovat