Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Realizační fáze

Po podpisu úvěrové smlouvy a zástavní smlouvy a po vkladu zástavního práva do katastru nemovitostí dochází k čerpání a splácení hypotečního úvěru.

Podmínky čerpání

Možnost čerpat je podmíněna:
· podpisem úvěrové smlouvy
· podpisem zástavní smlouvy k nemovitosti ve prospěch hypoteční banky
· vkladem této zástavní smlouvy, přesněji vkladem zástavního práva do katastru nemovitostí

Další podmínkou může být:
· pojištění zastavené nemovitosti
· uzavření životní pojistky

Základní povinností banky je včas poskytnout klientovi přislíbené úvěrové prostředky. Jejím významným právem je měnit podmínky, zejména co se týká výše úroků, s ohledem na možnost změny, které mohou v průběhu doby čerpání a splácení hypotečního úvěru nastat.
Základní povinností klienta je včas a v dohodnuté výši hypoteční úvěr splácet. Jeho významným právem je možnost při změně úvěrových podmínek ze strany hypoteční banky úvěrovou smlouvu vypovědět.

Rozhodující okamžik pro uvolnění přístupu klienta k penězům nastává, když hypoteční bance předloží osvědčení o tom, že v katastru nemovitostí bylo řádně vloženo zástavní právo k nemovitosti ve prospěch banky.
* Vzhledem k tomu, že v poslední době je tento proces velmi zdlouhavý, některé banky akceptují podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí s označením data a razítkem vkladu.

Čerpání hypotečního úvěru probíhá v zásadě a přednostně bezhotovostní formou, cestou proplácení faktur nebo úhrady závazků plynoucích z kupní smlouvy. Tím se také snižuje úvěrové riziko.

Žádné komentáře:

Okomentovat