Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hodnocení kvality a vhodnosti zastavovaného objektu

O kvalitě nemovitostní zástavy v podstatě rozhoduje její prodejnost a výnosnost tohoto prodeje. Možnost prodeje závisí především na jejím charakteru a použitelnosti. Obecně jsou za nejkvalitnější považovány nemovitosti, které mají všestranné použití.

Nemovitosti se rozdělují:

· stavby
· pozemky

Stavby
Na první místo jsou řazeny nemovitosti sloužící k bydlení. V dalším pořadí následují bytové domy a byty, pak stavby víceúčelového charakteru. Za velmi prodejné jsou považovány zejména víceúčelové stavby, kde jsou kombinovány bytové prostory s prostorami nebytovými, zvláště pokud jsou nebytové prostory použitelné k podnikatelské činnost. Na posledním místě jsou pak stavby nebytové, jednoúčelového charakteru.

Pozemky
Jako nejkvalitnější jsou hodnoceny především pozemky stavební, zvláště mají-li už základní technickou vybavenost. Za mnohem méně kvalitní je pak považována zemědělská nebo lesní půda.

Rozestavěné stavby
Zvláštní skupinu pak tvoří rozestavěné stavby. Podmínkou jejich využití jako zástavy je, aby byly evidovány v katastrech nemovitostí jako rozestavěné budovy s jasným definováním vlastnických vztahů k nim.

Faktory ovlivňující kvalitu nemovitostí

Lze je dělit na faktory:

· tržní – poptávka, nabídka po daných nemovitostech, resp. míra nasycenosti trhu
· netržní
– poloha nemovitosti
– obsazenost nemovitosti
– omezení vlastnických práv k nemovitosti věcnými břemeny, předkupním právem apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat