Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Státní kontrola nad zvýhodněným financováním

Stát ručí za:
Ø závazky exportní pojišťovny z pojištění vývozních úvěrových rizik
Ø závazky exportní banky – za splácení finančních zdrojů získaných exportní bankou a za závazky z ostatních operací exportní banky na peněžních a kapitálových trzích ke zvýhodněnému financování

K získání finančních zdrojů exportní bankou na peněžních a kapitálových trzích pro zvýhodněné financování je třeba souhlasu Ministerstva financí Č a ČNB, pokud zákon 591/1992 Sb., o cenných papírech, nestanoví jinak.
K zajištění splácení refinančního úvěru poskytnutého bance vývozce sjednává ČEB s bankou vývozce smluvní zajištění. K zajištění splácení přímého úvěru poskytnutého vývozci postupuje ČEB podle zvláštního zákona (§151a a násl. Občanského zákoníku)
Ministerstvo financí ČR bylo zmocněno stanovit provádění některých opatření:


Ø Tvorba rezerv a fondů pro pojišťování vývozních úvěrových rizik
a) Fondy pro pojišťování vývozních úvěrových rizik, které vytváří ČEB, jsou tvořeny odděleně podle zdrojů (příděl ze zisku na základě rozhodnutí valné hromady; dotace ze státního rozpočtu)
b) Celková výše fondů a rezerv nesmí na dobu delší než 3 měsíce poklesnout pod částku 1,5 mld. Kč
c) Pro zajištění bezpečného provozu exportní pojišťovna udržuje fondy a rezervy ve výši nejméně 15 % z objemu pojištění vývozních úvěrových rizik
d) Maximální výše úvěrového rizika jednotlivého obchodního případu, přijatého exportní pojišťovnou v rámci objemu vývozních úvěrových rizik, nesmí překročit 4 mld. Kč


Ø Režimu dotování ztrát z rozdílů úrokových sazeb a z rozdílů měnových kurzů
a) Ze státního rozpočtu jsou dotovány ztráty ČEB (rozdíly mezi zúčtovanými úrokovými náklady spojenými se získáním finančních zdrojů a zúčtovanými úrokovými výnosy spojenými s využitím těchto zdrojů; rozdíly měnových kurzů vznikající při přepočtu cizí měny na českou ke dni uskutečnění a zúčtování účetního případu při získávání a poskytování zdrojů)
b) Ze státního rozpočtu jsou dotovány exportní bance ztráty podle předchozího bodu, vzniklé z operací s finančními deriváty, prováděných ke snižování a omezování možných budoucích úrokových a kursových rizik.

Požadavky na dotace ze státního rozpočtu uplatňují exportní pojišťovna i exportní banka vůči ministerstvu financí při sestavování státního rozpočtu na příslušný rozpočtový rok.

Žádné komentáře:

Okomentovat