Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8. Podstata a zásady poskytování hypotečního úvěru

(nemovitosti jako záruky, zástavní právo, hypoteční úvěry na bydlení, podnikatelské hypoteční úvěry, pravidlo obezřetnosti při určování výše hypotečního úvěru, druhy hypotečního úvěru, postavení hypotečního bankovnictví v bankovní soustavě)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hypoteční úvěr v širším slova smyslu je chápán jako úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti.
Hypoteční úvěr v užším slova smyslu je chápán jako úvěr poskytnutý na investice do nemovitostí, který je zajištěný zástavním právem k této nebo i jiné nemovitosti.


Nemovitosti jako záruky

Nemovitosti patří již od starověku k nejoblíbenějším zárukám, které poskytují ti, kdo peníze potřebují těm, kdo jsou schopni peníze zapůjčit. Je tomu zejména proto, že nemovitost nemůže být fyzicky přesunuta mimo dosah věřitele. Také proto že hodnota nemovitostí (pozemků i řádně udržovaných budov), klesá velmi pomalu a může dokonce i růst.

V období starověku a středověku byla jako nemovitostí záruka přijímána především půda, zvláště pak půda zemědělská. Úrodná zemědělská půda byla pro vlastníka zárukou výnosů, zárukou jeho obživy, hlavním zdrojem bohatství.
Později s rozvojem měšťanstva, živnostenské a řemeslné výroby se do popředí jako nemovitostní záruky dostaly i stavby, zejména ty, které sloužily k bydlení či provozování řemesel. V té době byl také zaznamenán vznik hypotečních bank a rozvoj hypotečního bankovnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat