Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

potenciální produkt

Rovnováha se ustavuje cenovým mechanismem.
V keynesiánském modelu AD zaostává za potenc.produktem. Z toho plyne, že produkt roste se zvyšováním AD a to tak dlouho, dokud jsou k dispozici nevyužité zdroje.
=> zaměřují se proto na ovlivňování AD a to zejména fiskální politikou
a) v krátkém období
Křivka AS je v krátkém období mírně stoupající a to do okamžiku, kdy protne potenciální produkt, pak roste strmě. Poměrně plochá je proto, že v krátkém období mají firmy některé náklady fixní (např.smluvené mzdy a nájemní smlouvy). Naopak za potenc.produktem (dlouhodobě udržitelná výše produktu při plném využití zdrojů) AS ztrácí svou pružnost (objem produkce se blíží kapacitám firem a mohou rychleji zvyšovat cenu) - křivka AS se stáčí prudce nahoru.

b) v dlouhém období
V dlouhém období přestanou platit sjednané ceny a mzdy a nastane proces jejich přizpůsobení novým cenám (díky dostatku času se všechny náklady přizpůsobí situaci na trhu). Proto je křivka agregátní nabídky v dlouhém období svislá a produkt je ovlivňován jen výší potencionálního produktu (výkon ekonomiky je vzhledem k danému množství výr. faktorů a technologii nepružný). V dlouhém období ovlivňuje AD především růst cen.

Žádné komentáře:

Okomentovat