Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Neanticipované zvýšení pěn. zásoby centr. bankou

Bod rovnováhy E0, dojde k neočekávanému zvýšení AD zvýšením peněžní zásoby, firmy se mylně domnívají, že se jejich relat. ceny zvýšily na P1 oproti cenám účtovaným ostatními firmami. Budou tak očekávat zvýšení zisku, zvýší produkci na úroveň Y1. Změna se neodrazí do změny očekávané úrovně cen. Očekávají, že ostatní ceny zůstanou na úrovni Pe 0, tj. na nižší úrovni než ceny za jejich produkci, produkce Y se odchyluje nad potenciál Y* o velikost cyklické komponenty, tj. δ(P-Pe). Křivka SAS0 se tedy nezmění a v bodě E1 je nový bod krátkodobé rovnováhy ekonomiky.Opačný mechanismus funguje pak při snížení.
Toto zvýšení produkce nad úroveň potenc. produktu je však dočasné, neboť hospodářské subjekty se poučí z chybného očekávání cen a budou revidovat očekávání cen. úrovně na Pe1. Vznikne tak nový bod rovnováhy E2. Neočekávaná změna peněžní zásoby má tedy důsledky

Neefektivnost anticipované fiskální a monetární politiky

V bodě rovnováhy E0 se skutečná a očekávaná cen. úroveň rovnají. Centr. banka předem oznámí zvýšení nom. zásoby peněz o určité %, což se promítne do posunu křivky AD.

Subjekty formují svá očekávání racionálně (vědí, že se zvýšení peněžní zásoby přelije do proporcionálního zvýšení cenové hladiny) a výrobci promítnou toto zvýšení do jejich cen a křivka AS se posune k SAS1. Křivky AD1 a SAS1 se posunou ve stejné proprci a vznikne nový bod rovnováhy E1, při nezměněné úrovni produktu, Y*, a nezměněné úrovni zaměstnanosti, N*.

Žádné komentáře:

Okomentovat