Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Křivka DG

Křivka DG představuje kombinace míry inflace a míry růstu reálné produkce kompatibilní s danou mírou růstu nominálního produktu. Podél křivky DG je konstantní míra růstu nominálního produktu, která se rozděluje mezi různé komb. míry inflace a míry růstu (pokl.) reálné produkce.

Ve výchozí pozici ekonomiky, v bodě dlouhodobé rovnováhy E1 je míra růstu nominálního produktu 10 %, míra skutečné a očekávané inflace také 10 % a skutečný reálný produkt je na úrovni potenciálního tj. Y = Y* = 100. Nechť v dalším období dojde k permanentnímu zvýšení růstu nominálního produktu na 15 % (vyvolané nadměrnou monetární expanzí). Křivka DG1 se posune k DG2 (o 5 procentních bodů) a v průsečíku s křivou SP1 je bod rovnováhy E2 (míra inflace je zde 11,66% a produkce vzrostla na 103 %). V dalším období se křivka SP1 v důsledku zvýšení očekávané inflace na 11,66% posune doleva nahoru k SP2. Protože vzrostla produkce na 103 %, mění se výchozí základna pro křivku DG a tudíž křivka DG2 se posune doprava k DG3 tak, že se pohybuje po pomyslné čáře na úrovni 15 % (což je permanentní míra růstu agr. poptávky) až nad úroveň produkce 103 %.Tato křivka DG3 protne křivku SP2 v bodě E3, kde je skutečná míra inflace 13,88 % a produkce vzroste na 104 %. Protože se zvýšila v období 3 skutečná míra inflace na 13,88 %, v dalším období se zvýší očekávaná inflace na 13,88 % a křivka SP2 se posune doleva nahoru k SP3. Protože současně ve 3 období vzrostla produkce na 104 %, posune se křivka DG3 doprava k DG4 až do úrovně produkce 104 %. Vznikne opět nový průsečík křivky SP3 a DG4 v bodě E4, kde je míra inflace 15,74 % a produkce klesla na 103 % (jestliže dochází k poklesu míry růstu produkce, křivka DG se bude posunovat po uvedené pomyslné čáře doleva dolů). Stejně tak pokud bude klesat míra inflace, křivka SP se bude posunovat doprava dolů.
Tato přizpůsobovací cesta tvoří tzv. smyčku. Nejdříve roste jak inflace, tak i produkce, pak je období ,kdy roste inflace a klesá míra růstu produkce – vzniká stagflační syndrom, období, kdy klesá míra inflace a roste produkce. A nakonec období, kdy roste míra inflace a roste produkce, aby “uhasla” na výchozí úrovni 100.

Žádné komentáře:

Okomentovat