Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Permanentní zvyšování AD

„Mach“ místo křivky SAS používá křivku SP a DG (křivky dynamické nabídky a poptávky). Na vertikální ose měříme míru inflace (v %) a na horizontální ose měříme míru růstu důchodu. Na ose X měří míru růstu produktu (Y/PP*100) místo produktu Y a osa Y představuje změnu cenové hladiny (inflaci) místo prosté cenové hladina P. Princip posunu křivek je stejný.

Křivka SP vyjadřuje takové kombinace tempa růstu produkce a míry inflace, které jsou kompatibilní s danou očekávanou mírou inflace (představuje tedy o očekávanou inflaci rozšířenou krátkodobou Phillipsovu křivku). Podél křivky SP je míra očekávané inflace (e) neměnná. Křivka SP má pozitivní sklon, protože míra nezaměstnanosti je v inversním vztahu k míře růstu produkce. Její sklon je dán citlivostí produkce (Y) na změnu inflace (g=  / Y)

Křivka DG představuje kombinace míry inflace a míry růstu reálné produkce kompatibilní s danou mírou růstu nominálního produktu. Podél křivky DG je konstantní míra růstu nominálního produktu, která se rozděluje mezi různé komb. míry inflace a míry růstu (pokl.) reálné produkce.

Žádné komentáře:

Okomentovat