Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DEVALVACE

Teorie elasticity – (přístup vyvinutý Marshallem a Lernerem)

Jde o problém, za jakých podmínek vede devalvace měnového kursu ke zlepšení běžného účtu (čistých vývozů) a ke zvýšení úrovně rovnovážného důchodu.

Marshall – Lernerova podmínka : CA/ E = M . (x + m – 1) tj. (x + m) > 1

Říká, že devalvace zlepší běžný účet pouze tehdy, je-li součet zahraniční elasticity poptávky po vývozech domácí země a domácí elasticity poptávky po dovozech je větší než 1. Je-li menší jak 1, vede devalvace ke zhoršení běžného účtu a je-li roven 1 tak se nemění.

Devalvace má v podstatě 2 současné efekty (výsledný závisí na tom, který převažuje):
1) Cenový efekt - devalvace zhoršuje běžný účet platební bilance (zdražuje dovozy)
2) Efekt růstu objemu – devalvace vede ke zlepšení běžného účtu platební bilance (zvyšuje vývoz a snižuje dovoz).

Důsledky mezinárodního obchodu na ekonomické procesy:
a) export - jestliže se uzavřená ekonomika otevře mezinárodnímu obchodu, zvýší se v důsledku vývozu ceny z PE na P1 a výrobci vyrábějí a nabízejí více statků o rozdíl QE – Q2. Zvýšení ceny ovšem vyvolá snížení spotřeby z původního QE na Q1, a tak na domácím trhu se ustaluje rovnováha v bodě B. Výrobci však nabízejí celkové množství statků znázorněné bodem C, proto je množství C – B vyvezeno.
b) import – v důsledku dovozu může cena na národním trhu klesnou z PE na P1. Potom klesá i výroba a zaměstnanost, současně ovšem roste spotřeba dovážených statků. Domácí výroba se ustaluje na úrovni znázorněné bodem A a spotřeba dosahuje bodu B a tudíž se do ekonomiky dováží množství statků B – A.

Žádné komentáře:

Okomentovat