Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní typy bankovních systémů

Výše uvedená členění jsou ale velmi obecná a neodrážejí tak reálně existující bankovní systémy. Proto se zde pokusím o přesnější rozčlenění bankovních systémů. Nejlépe je můžeme rozdělit podle hlediska bankovních produktů, které mohou jednotlivé banky v rámci daného bankovního systému nabízet. Z tohoto hlediska můžeme vyčlenit 5 základních typů bankovních systémů.

4.1 Totální univerzální bankovní systém
Základem tohoto systému jsou plně univerzální banky, které mohou provádět všechny bankovní obchody, včetně emise bankovek. Jinak řečeno, chybí zde zcela oddělená centrální banka. Tento systém může proto také označit za jednostupňový. Vzhledem k uplatňování tohoto systému v různých politicko-ekonomických systémech můžeme vyjmenovat jeho tři základní varianty:
- jde o systém, který fungoval v počátečních obdobích rozvoje bankovnictví. Vzhledem k neexistenci centrální banky mohly banky provádět všechny bankovní obchody, včetně emise bankovek. Tento systém končí vznikem centrálních bank a s přechodem emise bankovek a jiných pravomocí výhradně na ně.
- jako další systém zařadíme také bankovní systémy zemí s centrálně plánovanou ekonomikou. Tento systém v čele s monobankou byl již výše vysvětlen.

Žádné komentáře:

Okomentovat