Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Úvod do bankovních systémů

Bankovnictví dnes zastává místo v každé vyspělé tržní ekonomice mezi odvětvími s nejvyšší dynamikou rozvoje. Bez kvalitně fungujících bank není výrazný ekonomický pokrok myslitelný. Vztah bankovního odvětví a ostatních sfér každé ekonomiky je oboustranný a to tak, že každá vyspělá ekonomika potřebuje vyspělý bankovní systém a naopak.
Banky patří mezi instituce, jejichž hlavní oblast činnosti jsou obchody a operace s penězi. Peníze jsou tedy pevně spojeny s fungováním a existencí bank. Banky shromažďují dočasně volné peněžní zdroje a znovu je distribuují do oběhu. Kdybychom to chtěli říci jinak, tak banky jsou prostředníky mezi poptávkou peněžních úspor a nabídkou po nich. Kromě toho dnes banky provádějí i celou řadu dalších činností.
První banky byly zakládaný už ve 12. století v Itálii, tedy ještě v době, kdy funkci peněz zastávaly mince z drahých kovů. Tyto instituce, které dnes může nazvat za první banky, zakládaly skupiny směnárníků, kteří za určitou úplatu prováděli zvláštní operace s penězi, jako například směňovali různé druhy mincí, mince z hlediska jejich pravosti prověřovali, atd. Také v některých případech peníze uschovávali a půjčovali jiným obchodníkům. Tyto úvěrové a depozitní operace se později staly hlavní činností obchodních a ostatních bank.

Žádné komentáře:

Okomentovat