Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Toto vymezení se může mezi jednotlivými ...

Toto vymezení se může mezi jednotlivými zeměmi mírně lišit, obecně však platí, opět dle centrální banky, že banka je institucí s bankovní licencí. Tato bankovní licence umožňuje bankám provádět bankovní operace a nabízet bankovní služby. Současně to představuje právo a v některých zemích povinnost mít v názvu označení banka. Aby banka tuto licenci dostala, tak musí splňovat několik podmínek. Každý žadatel o bankovní licenci musí mít například minimální výši kapitálu či splňovat odborné, technické, morální předpoklady apod.
V každé ekonomice působí celá řada druhů bank. Základní druhy bank v obecné podobě jsou ukázány níže na obr 1. Toto obecné vymezení základních druhů bank můžeme považovat za jeden ze spojovacích článků mezi institucionální a funkční složkou bankovního systému. Banky lze také členit podle dalších hledisek jako je třeba typ vlastnictví na akciové společnosti, společnosti s ručením omezeným atd.

Obrázek 1 - Základní druhy bank v obecné podobě

b) Funkční složka bankovního systému
Funkční složka bankovního systému reprezentuje organizaci, neboli způsoby uspořádání vztahů mezi bankovními institucemi v dané ekonomice. V této souvislosti rozlišujeme jednostupňové a dvoustupňové bankovní systémy, jak je to vyobrazeno na obr 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat