Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Konkrétní systémy ale nejsou stejné, ...

Konkrétní systémy ale nejsou stejné, mezi jednotlivými tržními ekonomikami nalezneme celou řadu, někdy i dost podstatných, rozdílů. Nejdůležitější z těchto rozdílů je mezi univerzálními a specializovanými systémy. Tento rozdíl a další dva hlavní rozdíly, které jsou míra otevřenosti a uspořádání bank, nám umožňují dělit dvoustupňové bankovní systémy v tržních ekonomikách způsoben, jenž je vyobrazen na obr 3.

Obrázek 3 - Základní členění bankovních systémů v tržních ekonomikách

V univerzálních bankovních systémech mají obchodní banky možnost provádět emisní obchody ručitelského typu a některé další operace s akciemi. Investiční banky zase můžou přijímat primární vklady od veřejnosti. Tyto systémy se nacházejí ve větším zastoupením v evropských zemích, kde převládají, a jsou charakteristické pro všechny země EU. Český bankovní systém je také univerzálního typu.
Specializované bankovní systémy pak úplně naopak oddělují činnosti obchodních a investičních bank. Obchodní banky přijímají vklady od veřejnosti a nemohou provádět sní obchody ručitelského typu. Investiční banky se pak specializují na operace s akciemi a dalšími cennými papíry a nemohou přijímat primární vklady od veřejnosti. Tento systém je typický pro USA a Japonsko.

Žádné komentáře:

Okomentovat