Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

De facto existují dva základní přístupy a jim odpovídající bankovní systémy:

- první z nich zužuje investiční bankovnictví na otázku majetkových účastí. Komerčním bankám je pak dovoleno provádět veškeré bankovní činnosti, mimo emise bankovek, včetně obchodování s cennými papíry, pouze nesmějí vlastnit akcie jiných firem. Tento model je typický od roku 1933 pro Belgii
- druhý přístup se dívá na investiční bankovnictví ze širšího pohledu a zahrnuje do něho i obchody s cennými papíry, včetně emisních obchodů, úschovy a správy cenných papírů. Komerční banky potom nemohou vlastnit majetkové cenné papíry, ale ani s nimi obchodovat. Tento model je typický pro anglosaský svět.
Tento systém je většinou výsledkem ustálených zvyklostí a tradic, ale spěje spíše k univerzalizaci bankovnictví při zachování jistých pozitivních prvků odděleného systému.

4.5 Systém centrální banka + obchodní banky + investiční banky + realitní banky
Tento bankovní systém je pouze kombinací předchozích typů, který v sobě zohledňuje oddělení jak realitního bankovnictví, tak investičního bankovnictví.
Takový bankovní systém byl zaveden např. v roce 1935 v Itálii, v roce 1945 ve Francii, 1946 v Japonsku či v roce 1962 ve Španělsku.

Žádné komentáře:

Okomentovat