Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Penězi lze ihned zaplatit, ...

Penězi lze ihned zaplatit, mají nejvyšší likviditu. Stupeň likvidity však není u jednotlivých druhů peněz stejný, např. peníze v hotovosti jsou likvidnější než peníze na určitý termín uložené v bance. Chceme-li ale zaplatit například šperky, již nastávají komplikace, prodávající bude určitě požadovat ověření pravosti a ocenění šperků. Použití méně likvidního prostředku tedy vždy vyžaduje dodatečné úsilí (respektive náklady), abychom transakci mohli uskutečnit. Dodatečné náklady jsou tím větší, čím méně likvidní je aktivum.

3. Soudobé peněžní formy

Rozlišujeme:
1. hotovostní peníze – sem patří mince a bankovky, jedná se o zlatem nekryté peníze
2. bezhotovostní peníze (bankovní peníze) – mají formu zápisů na účtech a jsou kvantitativně v peněžním oběhu převládající. Vznik bezhotovostních peněz si vynutily především ekonomické důvody, jako jsou nižší náklady oběhu, vyšší rychlost peněžních operací, větší bezpečnost, snadnější manipulace atd.
Při rozlišování obou základních forem peněz musíme mít na paměti jejich velmi úzké vzájemné vazby. V podstatě libovolně můžeme hotovostní peníze přeměnit do bezhotovostních (uložením bankovek do banky), a naopak (např. výběrem z bankovního účtu).

Žádné komentáře:

Okomentovat