Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jednou z možností použití peněz je jejich držba ...

Jednou z možností použití peněz je jejich držba v podobě peněžních úspor. Ponecháme-li si peníze doma, získáváme z toho jedinou výhodu – vysokou likviditu, tedy možnost jejich okamžitého použití. Neočekáváme-li však, že v nejbližší době budeme peníze potřebovat na nějaké výdaje, je vhodnější formou peněžních úspor vklad, nejčastěji v bance. V tomto případě z uložených peněz získáváme úrok. V obou případech, ať již máme peníze v podobě hotovostních úspor nebo vkladů, vystupují peníze ve funkci uchovatele hodnoty.
Peníze jsou v této funkci součástí celkového bohatství každého jednotlivce. Kvalita peněz jako uchovatele hodnoty je přitom závislá především na kupní síle peněz – to je na množství zboží a služeb, které lze při existujících cenách za peníze získat.
Vztah kupní síly peněz a cenové hladiny je nepřímo úměrný – růst cenové hladiny v ekonomice vede k poklesu kupní síly peněz, a naopak. Očekáváme-li tedy v nejbližším období vzestup cen zboží a služeb, podněty pro držbu peněz, zejména v podobě doma držené neúročené hotovosti, výrazně slábnou. Chceme-li udržet za této situace úroveň svého bohatství, budeme svá aktiva vytvářet v jiných podobách (nákup šperků, obrazů, pozemků apod.) než v penězích.
Nicméně i v obdobích rychlejšího růstu cen zboží a služeb v ekonomice drží subjekty část svých aktiv (svého bohatství) v penězích. Důvodem je především zmíněná likvidita – zde v podobě použitelnosti daného aktiva na nákup zboží či služby a v širším pojetí i na úhradu závazků.

Žádné komentáře:

Okomentovat