Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V jednostupňových bankovních systémech centrálně ...

V jednostupňových bankovních systémech centrálně plánovaných ekonomik se postavení bank a to včetně centrální banky se zásadně liší od postavení bank v tržní ekonomice. Mimo velmi nízkého počtu bank je dalším základním znakem jednostupňového bankovního sytému centrálně plánovaných ekonomik pasivní role při shromažďování peněžních úspor. Činnost těchto bank je určena z centra v podobě plánů. Z tohoto důvodu není hlavním cílem jejich činnosti zisk (čili maximalizace tržní hodnoty majetku), ale mají za úkol plnění ukazatelů zadaných plánem. Funkčně jsou tak tyto banky v zásadě specializované pobočky centrální banky.
Absolutně dominantní postavení v jednostupňovém bankovním systému v centrálně plánovaných ekonomik má centrální banka, která řídí činnost ostatních bank. Někdy je tento systém také označován za systém „monobanky“. Ale v hierarchii řízení má však centrální banka spíše pasivní postavení, vzhledem k tomu, že její činnost je řízená plánem (obvykle měnovým), který vyjadřuje zájmy vládnoucí politické síly a to bez ohledu na potřeby ekonomiky. Hlavním cílem centrální banky v tomto systému je splnění úkolů plánu.
V jednostupňových bankovních systémech centrálně plánovaných ekonomik dále platí:
- úvěry podnikovému sektoru poskytují především centrální banky prostřednictvím svých poboček, na místo obchodních či jiných bank

Žádné komentáře:

Okomentovat