Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Český bankovní systém

Český bankovní systém vychází z orientace na EU. Je založen na dvoustupňovém univerzálním bankovnictvím s existencí určitých specializovaných bank. Základní složkou českého bankovního systému jsou univerzální banky, mezi kterými dominují svým podílem tři velké banky. Jedná se o Českou spořitelnu, a. s., Československou obchodní banku, a. s., a o Komerční banku, a. s.
Za specializované banky lze v ČR považovat stavební spořitelny, jejichž vznik je vázán na udělení bankovní licence. Okruh jejich činnosti je ale omezen na tzv. stavební spoření. To znamená, že přijímají účelové vklady a v návaznosti na tyto vklady a při splnění daných podmínek mohou poskytnout účelový stavební úvěr.
Mimo stavebních spořitelen, jenž mají stanovenou specializaci ze zákona o stavebním spořením existují v ČR další specializované banky, které jsou také omezeny na určitý druh bankovní činnosti. Mezi tyto banky mohou být zařazeny:
- Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s., která byla založena v lednu 1992. Její hlavní činností je podpora malých a středních podniků, kterým se snaží hlavně pomáhat v podobě poskytování cenově výhodných záruk za úvěry poskytované komerčními bankami. Je také zprostředkovatelem mnoha státních programů na podporu malého a středního podnikání

Žádné komentáře:

Okomentovat