Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Systém založený na plně univerzálních ...

- systém založený na plně univerzálních bankách je základem teorie tzv. svobodného bankovnictví. Zastánci této teorie kritizují centrální banku a požadují její zrušení a jako výhodné vidí zřízení plně univerzálních bank i s funkcí emitovaní bankovek a přenesení regulační funkce na trh, který by se podle nich zabezpečil efektivněji.
4.2 Systém centrální banka + univerzální obchodní banky
Tento systém vyčleňuje na jednu stranu centrální banku se svými úkoly i s emisí bankovek a na druhou stranu pak banky univerzální, které mohou provádět téměř všechny bankovní činnosti vyjma emise bankovek. Systém má většinou oligopolní strukturu, kdy na trhu dominuje málo velkobank. S praktickou aplikací tohoto bankovního systému se můžeme setkat ve dvou případech:
- na jedné straně se systémem, který se uplatňoval po vzniku centrálních bank, kdy právo emitovaní bankovek přešlo výlučně na centrální banky, ale ostatní operace zůstaly v pravomoci univerzálních bank
- na druhé straně můžeme tento systém považovat za moderní liberální bankovní systém, který umožňuje univerzálním bankám nabízet širokou paletu bankovních produktů, vyjma emise bankovek. Typickým příkladem je švýcarský bankovní systém, který ale nevylučuje možnost vzniku specializovaných bank, které se dobrovolně specializují pouze na určitou oblast.

Žádné komentáře:

Okomentovat