Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tržní riziko

o pro snížení rizika portfolia je nejlepší aby měla aktiva zápornou korelaci, ideální je corr = -1. Dochází k významnému snížení rizika celého portfolia = když poklesne cena jednoho aktiva, velmi pravděpodobně vzroste cena jiného a ztráta bude minimální. Nedávat všechna vejce do jednoho košíku :-)
o riziko portfolia = , kde a1, a2 jsou podíly jednotlivých aktiv v portfoliu.
o pro portfolia s větším počtem aktiv zjistíme závislost všech kombinací dvojic pomocí kovarianční matice. Kovarianční matice je symetrická, na hlavní diagonále má rozptyly jednotlivých aktiv. Na ostatních prvcích matice jsou kovariance různých dvojic aktiv. Platí, že:
 = 8,94 %; kde 0,4 resp. 0,6 jsou podíly aktiva A resp. aktiva B v portfoliu, 42 je kovariance A,B; 49 resp. 144 je rozptyl aktiva A resp. aktiva B. Podíly dohromady dají 1.
o Vztah výnosnosti a rizika portfolia. vztah je většinou pozitivní – čím větší výnosnost, tím vyšší riziko musíme podstoupit.
o Efektivní portfolio: při dané očekávané výnosnosti má nejmenší riziko; při daném riziku má nejvyšší očekávanou výnosnost. a1+a2+...+an = 1
o Množina portfolií – tvar deštníku. Efektivní portfolia tvoří jeho „severozápadní“ hranici.
o Pokud do efektivního portfolia zamícháme také bezrizikové aktivum – množinou efektivních portfolií bude přímka která vychází z rf na ose E(P) a tečuje efektivní portfolia. Místo dotyku je nazýváno „tržní portfolio“.

Žádné komentáře:

Okomentovat