Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PODNIKOVÁ EKONOMIKA

1. Kapitola: Podstata podniku a podnikání
podnikání – obch. zák: Soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Obdobně je definována živnost v živnostenském zák.
rysy podnikání:
1: základním motivem je snaha o dosažení zisku jakožto přebytku výnosů nad náklady. Zhodnocení vloženého kapitálu – především vlastního.
2: zisk se dociluje uspokojováním potřeb zákazníků (středem je zákazník preferencemi a zájmy a potřebami)
3: uspokojování potřeb pomocí poskytování výrobků a služeb znamená čelit riziku.Podnikatel musí vložit do svého podniku kapitál.
podnikatel – obch. zák: (fyz. nebo práv.) osoba zapsaná v obchodním rejstříku, osoba podnikající na základě živnostenského oprávnění, osoba podnikající na základě jiného než živnostenského oprávnění podle zvláštních předpisů, fyzická osoba která provozuje zemědělskou výrobu a je zapsána do evidence podle zvláštního předpisu.
Podnikatel je člověk, který je nositelem a tvůrcem inovací a změn, motivovaný k využívání podnikového, lidského i technického potenciálu. Osobnostní rysy: tvořivost, schopnost přicházet s novými myšlenkami, využívat příležitosti nebo je dokonce vytvářet. Využít třeba i potenciální slabiny ve svůj prospěch.

Žádné komentáře:

Okomentovat