Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Erich Gutenberg

profesor na několika školách, dlouholetá praxe, rozsáhlé dílo Základy podnikového hospodářství – s urč. nadsázkou lze hovořit o podnikohosp. vědě před a po Gutenbergovi. jednotná koncepce ph – kombinace výr. faktorů elementárních (lidský prac. výkon, provozní prostředky, materiál) a dispozitivních (obchodní a provozní vedení, plánování, organizace). Výsl. kombinace je výnos. Kombin. proces je podřízen cílové orientaci podniků.(hospodárnost, fin. rovnováha; pro trž. podniky – autonomie, výnosnost, rentabilita; pro centr. plán. podřízenost části celku, přidělováním výrobních úkolů, rozhodující vliv centra na rozhodování v každém podniku.Gutenbergova metoda využívá matematický aparát všude kde je to možné a účelné v rozsahu do té doby nevídaném. kauzalita – zkoumání účelu.
Josef Blecha – u nás po 2. sv. válce – doba mu nepřála, dílo Tiché rezervy ve výroč. závěrkách a. s. v prům. a obch., poměry na VŠO ho přiměly k přechodu k účetnictví a pak k historii. Závěr kariéry – knihovna ČVUT. přejmenování VŠO na VŠ věd hospodářských, později zanikla spolu s VŠ politickou a sociální. Zřízena VŠ politických a hospodář. věd – z její hospodářské fak. vznikla 1953 vysoká škola ekonomická a VŠPHV zanikla
František Brabec – 50.léta ex. na ČVUT fak. ekonomicko-inženýrská - technické disciplíny s návaznou odvětvovou ekonomikou. – prof. Fr. Brabec – cílem vytvořit směrné hodnoty, které by měl zdravý ek. výv. podniku respoktovat. výkonnostní a eko. parametry výrobků – vztahy. Posílení centrál říz způsobilo nakonec nahrazení ph organizací a plánováním podniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat