Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

podnik

obch. zák: soubor hmotných a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování podniku nebo vzhledem ke své povaze mají tomuto účelu sloužit… Podnik je věc hromadná.
Podnik má sloužit k zhodnocování kapitálu a současně respektovat společenské poslání podniku ve vztahu k interesentům – „stakeholders“. („má sloužit a tím dosahovat zisk, ne jen dosahovat zisk prostřednictvím služby).
Podnik je instituce vzniklá k výkonu podnikatelské činnosti, tedy institucionalizované podnikání. (X podniky u nás před rokem 89 měly s podnikáním jen málo společného)
manažer – člověk, který vykonává základní manažerské funkce, jako plánování, organizování, výběr a vedení lidí a kontrola. Management je proces projektování a udržování takového systému, v němž lidé pracují společně ve skupinách, aby co nejproduktivněji dosáhli zvolených cílů. Manažer – řídící pracovník.
lídr – vůdčí osobnost, člověk, který umí získávat a ovlivňovat lidi, aby se snažili dobrovolně a s nadšením o dosažení skupinových cílů. Autorita lídrů tedy nespočívá v jejich formálním postavení v rámci organizačních struktur, ale je dána silou myšlenek a charismatem osobnosti. Můžeme uvést příklady lidí, kteří zkombinovali své manažerské, vůdčí a podnikatelské schopnosti (Tomáš Baťa apod.).
zájmová skupina – skupina lidí, která má stejné zájmy politické, mocenské, ziskové i jiné, jež se snaží prosazovat různými prostředky – např. lobbováním. Různé zájmové skupiny jsou i mezi tzv. interesenty podniku. Mohou jimi být manažeři, zaměstnanci, vlastníci, dodavatelé a odběratelé, stát, občané, obce…

Žádné komentáře:

Okomentovat