Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• IMUNIZACE:

• ==> imunizace je dynamická záležitost – nutno upravovat kontinuálně. Využití swapů při imunizaci – nastavení tak aby DUR akt = DUR záv.
• způsob jak imunizovat není v praxi jednoznačný – např. 2 rovnice o 50 neznámých
• podle čeho vybrat?
o vybrat portfolio s nejvyšším výnosem do doby splatnosti
o nebo: portfolio s dobami splatnosti co nejblíže u sebe (ne půlroční a 5-letou obligaci ale raději 1letou a 3 letou)
• strategie Klouzání po výnosové křivce (Riding the yield curve) – využívání momentálního nebo očekávaného tvaru časové struktury úrokových sazeb (výnosové křivky). Investor kupuje bondy s delší dobou splatnosti než je investiční horizont. Nutným předpokladem je rostoucí výnosová křivka. Úspěšná je když se tvar křivky nezmění. Např. chceme investovat na 6 měs., úroková míra na 6 měs. bond je 2 % (výnos 2 % p.a), my ale nakoupíme 1,5 roční bond který za půl roku prodáme. Bond tak bude mít v okamžiku prodeje splatnost 1 rok (úr. míra 2,8 %). Výpočet výnosnosti za dobu držby dle vzorce P2 = P1 * e R * 0,5; tedy R = (ln (P2/P1)) / 0,5 = 4,9%. (pozn. vypočtené P1 = 94,77, P2 = 97,18). Riziko růstu úr. sazeb (výn. křivky) a pokles cen bondů.
• Použití úrokových futures a forwardů. T-bills futures a Eurodolarová futures, FRA (forward rate agreement) ; Eurodolarová futures jsou 3M futures kontrakt na floatingovou sazbu LIBOR– dlouhá pozice (koupě) v Eurodolarovém futures vede k zisku, jestliže kótovaná cena vzroste. Krátká pozice (prodej) se použije, pokud očekáváme pokles...

Žádné komentáře:

Okomentovat