Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

• kreditní spreadová opce (Credit Spread Put Option)

o kreditní událostí je rozšíření spreadu daného aktiva vzhledem k výnosnosti vládních obligací. Např. při spreadu > = než 2,5 % nad výnosem vládních obligací ==> hradí se škoda. (možný spread: vůči vládním poukázkám – je vždy kladný ; vůči LIBOR – někdy může být i záporný) – působí na to obavy – např. asijská krize – nenastaly defaulty ale rozšíření spreadu.
• Strukturované produkty:
• CDO – collateralised debt oblig.
o banka 1 posílá bance 2 pevné platby
o banka 2 nese veškeré riziko defaultu ref entity – případně hradí škodu. Pomocí těchto nástrojů lze rozprostřít riziko ležící nyní na B2 mezi více investorů.
o CDO: je vytvořen pool, do kterého jsou vzaty různé ref. entity (různá rizika). Pool emituje poukázky, ty jsou dány různým skupinám investorů – ti za ně zaplatí tzv. tranše (seniorská tranše, střední tranše, juniorská tranše). Pool jen provádí platby – za nic neručí – je považován i bankami za velmi bonitní, kolikrát bonitnější než subjekty, které ho původně vytvořily (např. nějaké banky); pozn.: pooly (neboli SPV – special purpose vehicle) často sídlí např. na Kajmanských ostrovech a v jiných offshore centrech. Tranše jsou zaplaceny za riziko předem.
o CDO umožňují efektivně řídit regulační kapitál

Žádné komentáře:

Okomentovat