Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Rozhodování firmy na trhu výr. faktorů:

Poptávka po vstupech je specifická tím, že žádný z nich nepůsobí samostatně. Navíc existuje řada možností jak dané vstupy kombinovat. Práci, půdu a kapitál nakupují firmy. Firma sleduje vzájemnou závislost produktivity daných výr. faktorů. Při nákupu výr. faktorů budou tedy pro firmu směrodatné náklady, které na ně musí vynaložit, a výnosy, které jim faktory přinesou.

Příjem z mezního produktu: Vynásobíme-li cenou výrobku mezní fysický produkt, získáme příjem z mezního produktu MRP. Ten představuje dodatečný příjem, který firma získává prodejem produktu, vytvořeného zapojením dodatečné jednotky výr. faktoru do výroby, přičemž ostatní vstupy zůstávají konstantní. Tento vztah je platný pouze v podmínkách dokonalé konkurence na trhu produktů. V podmínkách nedokonalé konkurence je MR menší než p, potom je MRP dán součinem MR a MPP. MPP a MRP jsou klesající v závislosti na množství faktoru zapojeného do výroby. Pokles MRP jen v důsledku poklesu MPP je možné uvažovat jen pokud zvýšená nabídka firmy neovlivní cenu. V nedokonalé konkurenci cena se zvyšující se S klesá, a proto klesá MRP i v důsledku poklesu ceny.


Konkrétní formy cen výr. faktorů:

Je třeba rozlišit zda je daný faktor prodáván nebo pronajímán. Jde- li o koupi nebo prodej, pak peněžní formou daného statku je jeho tržní cena.

- jde-li o půdu, platí se za tuto službu pachtovné, jeho základem je výnos z půdy- pozemková renta.

- jde-li o kapitál, platí se za tuto službu úrok; tomuto vztahu se říká úvěr.

- jde-li o práci, platí se za její službu mzda.

Podnik bude rozšiřovat zaměstnanost každého výrobního faktoru až do okamžiku, kdy se jeho cena vyrovná jeho příjmu z mezního produktu. Půda a práce jsou narozdíl od kapitálu určovány mimoekonomickými faktory, a proto se o nich mluví jako o primárních výr. faktorech.

Pozemková renta - je důchod plynoucí z vlastnictví půdy. Jestliže se na půdě něco pěstuje, vzniká pozemková renta jako výnos z tohoto výrobního faktoru - neboli cena za pronájem půdy, tedy jestliže:

- celková nabídka je fixní, tedy dokonale neelastická

- nemá jinou možnost použití, než jako zemědělská půda, má nulové náklady příležitosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat