Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5. Typy firem a jejich cíle:

Typy firem v tržní ekonomice:

Základní předpoklady - nabídka na základním trhu výrobku a služeb je soustředěna ve firmách, to vyplývá z úspor z rozsahu

- jen firmy jsou schopny získat dostatek zdrojů na výrobu a na rozvoj

- jen firma je schopna organizovat a řídit výrobu ve velkém


Firmy v individuálním vlastnictví - podnikatel hospodaří sám, na jeho účet jdou všechny zisky a ztráty a za závazky firmy ručí celým svým majetkem. Výhodou tohoto typu firem je jejich pružnost, nevýhodou omezenost zdrojů na rozvoj.

Obchodní společnosti - sdružení kapitálu dvou nebo více osob. Větší právní složitost vzniku a zániku společnosti.

Akciová společnost - Získání prostředků se děje pomocí emitace a prodeje akcií. Akcie je cenný papír, vyjadřující podíl na majetku a zisku firmy. Podíl na zisku je tzv. dividenda. Zisk akciové společnosti má dvě části. Nerozdělený zisk a zisk rozdělený mezi akcionáře.

Akciová společnost:

Výhodou a.s. je možnost získat daleko největší finanční prostředky. Nevýhodou je, že v některých zemích podléhá dvojímu zdanění. Běžné řízení nevykonávají akcionáři, ale jimi pověření profesionální pracovníci - manažeři. Je tedy možné, aby v akciové společnosti docházelo ke konfliktu zájmů.

Samozřejmě, že se na řízení firmy ( na valné hromadě) nepodílí drobní akcionáři. Největší právo na ovlivnění vývoje firmy mají vlastníci tzv. kontrolního balíku akcií.

Kromě akcií může firma vydávat i obligace. Obligace je dlužnický cenný papír. Majitel obligace je věřitelem firmy, která obligaci vydala. S obligace se většinou vyplácí stabilní úrok, a není tedy závislá na hospodářském výsledku firmy.

Žádné komentáře:

Okomentovat