Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Princip akcelerátoru:

Je teorií o faktorech, které ovlivňují investice. Říká, že zásoba kapitálu požadovaná společností je v první řadě závislá na výši produkce; přírůstky k této kapitálové zásobě, to jest čisté investice, se vynakládají pouze tehdy, roste-li produkt. Období prosperity tudíž může skončit nejen pouze proto, že poklesly prodeje, nýbrž spíš proto, že se produkt a prodeje ustálili na vysoké úrovni. Princip akcelerátoru je mocný činitel vyvolávající hospodářskou nestabilitu. Změny produktu se mohou mnohonásobně projevit jako obrovské změny investic.

Interakce akcelerátoru a multiplikátoru - sotva začne produkt růst, zvyšování produkce vyvolá prostřednictvím akcelerátoru nové investice. Tyto nové investice dále zvýší růst produktu prostřednictvím multiplikátoru. V určitém momentu však produkt vyvolá napětí v existujících kapacitách. Růst produktu se zpomalí. Potom ale začne akcelerátor působit proti hospod. růstu. Ekonomický systém pak začne klesat, dokud investice nedosáhnou sedlového bodu, potom se opakuje vzestup.


Teorie ekonomického růstu:

Ekonomický růst - Zvýšení celkového produktu země za určité časové období. Většinou se měří jako roční přírůstek GNP.

Z formálního hlediska představuje ekonomický růst zvýšení potencionálního GNP. K prohlubování kapitálu dochází, jestliže zásoba kapitálu roste rychleji než ekonomicky aktivní obyvatelstvo. Při neexistenci technologické změny povede prohlubování kapitálu k růstu výstupu na dělníka, k růstu mezního produktu práce a k růstu mezd; povede také k poklesu výnosu z kapitálu a k následnému poklesu reálné úrokové sazby.

Pokud označíme reálný produkt jako Y, můžeme ekonomický růst měřit:

rozdíl - Y = Yt - Yt-1

koeficient růstu - r = (Yt/Yt-1).100 %

tempo růstu = koeficient růstu.

Žádné komentáře:

Okomentovat