Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Neziskové firmy:

Některé z těchto firem vstupují na trh, vyrábějí a prodávají svá zboží, ale jejich cílem není dosahovat zisku. Obvykle jsou tyto firmy financovány ze státního rozpočtu. Existují i netržní subjekty sloužící k uspokojování potřeb, jako např. školy, nemocnice ... . Jejich příjem opět pochází ze státního rozpočtu a různých darů a sbírek. Naproti tomu některé školy nebo nemocnice mohou fungovat plně nebo částečně na komerční bázi. Potom je jejich cílem zisk, který je pro ně podmínkou dalšího fungování.


Postoj státu k podnikům:

Praxe je taková, že v tržní ekonomice se klade důraz ne konkurenci. To znamená, že stát se snaží podpořit drobné podnikatele a naopak bývá přijímána celá řada opatření proti vzniku monopolů.



6. Formování cen výrobních faktorů; teorie rozdělování:


Podstata a specifika trhů s výr. faktory:

Poptávka je poptávkou odvozenou. Obecně platí, jestliže klesá poptávka po finální produkci, klesá i poptávka po výr. faktorech. Nabídka je představována firmami i domácnosti. Při nabídce výr. faktorů může dojít, ale nemusí k převodu těchto faktorů do vlastnictví subjektu na straně D. Výr. faktory mohou být pronajímány. Vlastníci výr. faktorů mají jiné preference než poptávající. Některé výrobní faktory mají podobu darů přírody, jsou nereprodukovatelné, jejich nabídka je fixní a nereaguje na změny cen. Z výrobních faktorů plynou domácnostem důchody, tzv. prvotní důchody ve společnosti. V souvislosti s cenou výrobních faktorů nás budou zajímat ceny plynoucí ze služeb těchto faktorů. Trh výrobních faktorů je velmi úzce propojen s trhem finální produkce.

Žádné komentáře:

Okomentovat