Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hospodářské cykly

= vývojové tendence růstu produktu (období expanze a kontrakce, rozmachu a útlumu ve vývoji reálného GNP, recese a konjunktury; i přes vlny a vlnky je historicky dokázáno, že smíšené kapitalistické ek. mají pomalý, ale nepřetržitý růst reálného GNP).
-potenciální GNP = maximální úroveň GNP, které lze dosahovat při daném stavu technologie a počtu obyvatelstva (“produkt vysoké zaměstnanosti”). Ekvivalent úrovně produktu, který odpovídá přirozené míře nezaměstnanosti (neboli analogie hranice produkčních možností v MIE).
-mezera GNP – tvoří se, jestliže potenciální GNP převyšuje skutečný GNP. Velká mezera Þ ekonomika nepracuje na úrovni svých možností nebo pracuje uvnitř PPF (hranice produkčních možností). “Statky jsou ztraceny stejně, jako kdyby byly vysypány do moře.” Mezera GNP je definována jako procentuelní podíl na potenciálním GNP. Rozsáhlá mezera může vzniknout proto, že hosp. politika nebyla schopna působit účinně proti silám, které mají tendenci vést ekonomiku do deprese, nebo proto, že politikové považovali hosp. politiku za účinný ek. lék (např. Velká deprese 30. let – prezident Roosevelt).

Vysoká zaměstnanost, nízká nezaměstnanost
- Ekonomicky aktivní obyvatelstvo zahrnuje všechny osoby zaměstnané i nezaměstnané krom těch, kteří práci nehledají (vysoká nezaměstnanost – velká deprese 30. let – 1/4 aktivního ob. bez práce, vrchol krize v roce 1933).

Stabilní ceny při volných trzích
(a) celková cenová hladina se ani rychle nezvyšuje, ani nesnižuje (ceny jsou měřítkem ekonomických hodnot).
(b) ceny a množství by měly být v co největší míře určovány tržními silami (nabídkou a poptávkou).

Žádné komentáře:

Okomentovat