Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

B. Agregátní nabídka a poptávka

- Proměnné hospo. politiky (jako je monetární a fiskální politiky) spolu s vnějšími proměnnými (jsou mimo kontrolu ek. sil = války nebo počasí, populační růst) na sebe v MAE vzájemně působí a určují produkt, ceny, zaměstnanost a čisté vývozy.
- Hospodářsko-politické a vnější proměnné jsou vstupy do MAE, zatímco cíle jsou jejími výstupy.
- Vnější proměnné: působící na AS (cenová hladina a náklady, potenciální GNP, kapitál, práce a technologie), působící na AD (peníze, výdaje a daně, ostatní faktory).

Agregátní nabídka AS
à Vztahuje se k rozsahu celkového národního produktu, který firmy o své vůli v daném období vyrábějí a prodávají. Závisí na cenové úrovni, na výrobní kapacitě firem a na úrovni nákladů. AS je determinována rozsahem produktivních vstupů (L & C) a efektivností (technologií). Je úzce spjata s kapacitou či potenciálním produktem země.

Agregátní poptávka AD
Vztahuje se k celkovému či agregátnímu množství produktu, který spotřebitelé, firmy, cizinci a vlády o své vůli v daném období nakoupí. Závisí na úrovni cen a důchodů, a rovněž tak na hospodářsko-politických proměnných, jako je monetární a fiskální politika. Měří celkové výdaje všech subjektů v ek. Celkové nákupy jsou ovlivněny cenami, za něž jsou statky nabízeny, důchody osob, finančními podmínkami a očekáváním budoucnosti + vládní politikou.

Žádné komentáře:

Okomentovat