Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

AD a AS v činnosti

Konjunktura vietnamské války
- na počátku 60. let prosperita US ek. (GNP roste o 4% ročně, nezam. se snižuje a inflace téměř neexistuje). V letech 64-65 došlo ke snížení osobních daní a daní korporací + růst výdajů na obranu v důsledku vietnamské války (prezident Johnson situaci podcenil) Þ zvýšení AD Þ produkt a zaměstnanost prudce vzrostly, ale jakmile produkt narazil na kapacitní omezení (ocitl se nad potenciálním produktem), začaly ceny rychle stoupat nahoru Þ přehřátí ekonomiky a cenová inflace.

Nabídkový šok (inflace ze strany nabídky)
- znázorněný jako prudký posun křivky AS vzhůru, má za následek vyšší ceny a současně snížení produktu. Nabídkové šoky vedou proto ke zhoršování, pokud jde o všechny hlavní cíle makroekonomické politiky.
- 70. léta – rok 1973 “rok sedmi pohrom” (neúrody, přesuny mořských proudů, spekulace na světových trzích komodit, zmatek na devizových trzích a čtyřnásobné zvýšení cen ropy ze zemí OPEC). Všechny suroviny jsou vyčerpány Þ náhlé zvýšení cen surovin Þ šok Þ ostrý posun křivky AS nahoru Þ Stagflace (stagnace + inflace) Þ nižší produkt a vyšší ceny (obr. str. 95).

Žádné komentáře:

Okomentovat