Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. Peněžní investiční obchody

(typy peněžních investic, národohospodářský význam peněžního trhu, peněžní investiční obchody na mezibankovním trhu, obchody ČNB na volném trhu)


Předpokladem pro peněžní a kapitálové investice banky je existence likvidních prostředků, pro které nejsou momentálně zádně možnosti použití v úvěrových obchodech, a proto je y důvodu rentability ekonomicky racionální jejich zhodnocení na peněžním a kapitálovém trhu. Délka trvání investice se primárně řídí hlediskem likvidity.
Banka musí investovat volné prostředky mimo úvěrový obchod, pokud nechce přijít o výnos z těchto peněz. Prostředky uložené na peněžním nebo kapitálovém trhu jsou výnosné, likvidní, banka je schopna rychle získat tyto prostředky zpět. Peněžní a kapitálové investiční obchody plní tedy důležitou vyrovnávací funkci k jiným obchodům.

Obchody formou peněžních investic jsou
- investice do krátkodobých pohledávek u jiných bank
- nákup státních pokladničních poukázek a poukázek CB
- nákup úročených jiných CP s relativně krátkou dobou splatnosti (do 1 roku)

Obchody formou kapitálových investic jsou
- majetkové cenné papíry (akcie, podílové listy aj.)
- dluhové cenné papíry, středně i dlouhodobé (obligace, hypotéční zástavní listy aj.)

Peněžní a kapitálové investiční obchody jsou obchody prováděné z vlastní iniciativy bank, při nichž jsou prostředky které nejsou potřebné pro okamžité vyrovnání likvidity, použity k investování na peněžním a kapitálvém trhu v maximálně likvidní, bezpečné a výnosné formě.

Žádné komentáře:

Okomentovat