Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10. Regulace bankovních obchodů.

( cíle regulace, pravomoci ČNB, pravidla obezřetného chování, etické zásady podnikání bank, prvky samoregulace obchodních bank.)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cíle regulace [1]

- Prevence realizace systémového rizika systémovou událostí ( tj. snížení nejistoty o tom, zda dojde k řetězové platební neschopnosti bank, zamrznutí vkladů a přerušení toku bezhotovostních plateb v ekonomice )
- Representace zájmu vkladatelů ( spočívá v omezení ztrát vkladatelů a ostatních věřitelů banky z insolvence banky, tj. ve snížení nejistoty o tom, že banka neobezřetným podnikáním způsobí svým vkladatelům a věřitelům ztráty. )

Pravomoci ČNB [2]
- určuje měnovou politiku
- vydává bankovky a mince
- řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, pečuje o jejich plynulost a podílí se na zajištění bezpečnosti, spolehlivosti a efektivnosti platebních systémů
- vykonává bankovní dohled nad činností bank, poboček zahraničních bank a konsolidačních celků, jejichž součástí je banka se sídlem v ČR ( dohled na dálku, dohled na místě, spolupráce s ostatními regulátory, auditory)
- regulace podnikání bank ( obezřetné podnikání bank - opatření a vyhlášky, zveřejňování informací, regulace vstupu do bankovního sektoru)

podle § 44 zák. č.6/1993Sb. dohled zahrnuje:
- posuzování žádosti o udělení licencí a povolení podle zvláštních předpisů ( o bankách, devizový zákon)
- dohled nad dodržováním podmínek stanovených udělenými licencemi a povoleními
- kontrolu dodržování zákonů, jestliže je k této kontrole ČNB tímto zákonem nebo zvláštními právními předpisy zmocněna, a kontrolu dodržování vyhlášek a opatření vydaných ČNB.

Základním dokumentem usměrňujícím podnikání obchodních bank je zákon o bankách č.21/1992Sb,. Pokud ČNB zjistí nedostatky v činnosti bank, pak jí zákon dává pravomoc.

- požadovat aby banka ve stanovené lhůtě sjednala nápravu, přičemž je dále specifikováno, ve kterých směrech ( oblastech)
- změnit povolení působit jako banka vyloučením nebo omezením některých činností
- nařídit mimořádný audit na náklady banky
- zavést nucenou správu
- uložit pokutu do výše 1 000 000 Kč.
- snížit základní jmění banky o částku odpovídající ztrátě po jejím zúčtování s rezervními a dalšími fondy

[1] zdroj: Bankovní regulace a dohled str. 63-64
[2] zdroj: Bankovnictví v ČR str.74 a zák. 6/1993 Sb.

Žádné komentáře:

Okomentovat