Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14. Zásady a rizika úvěrových obchodů

(zásady bezpečnosti, likvidity a realizace aktivních obchodů, aktivní a pasivní úvěrové riziko, jištění před působením rizika bonity dlužníků)


Hlavními zásadami, které je třeba mít na zřeteli při realizaci aktivních obchodů jsou bezpečnost, likvidita a rentabilita.

Bezpečnost - banka půjčuje jí svěřené vklady ve formě úvěrů. Má vůči svým vkladatelům povinnost investovat peníze co nejbezpečněji. Banka proto provádí před poskytnutím úvěru pečlivou analýzu bonity klienta.

Likvidita - banka nemůže půjčit veškeré cizí a vlastní prostředky ve formě úvěrů, a to i přesto, že by jí to vyneslo větší úrokové výnosy. Část peněz klientů si musí ponechat jako likvidní rezervu, aby mohla v každém okamžiku vyhovět přání klientů, kteří si chtějí své peníze vyzvednout. Pravidla likvidity bank stanoví centrální banka.

Rentabilita - banky jsou zainteresovány na uspokojivém úrokovém rozdílu - úrokové marži. Srovnáním mezi výnosovou a nákladovou úrokovou sazbou, resp. získanými a vyplaceními úroky, dává informaci o vlivu úvěrových odchodů na rentabilitu banky.

Magický trojúhelník – rentabilita, likvidita a bezpečnost. Zjednodušeně se hovoří o hledisku návratnosti a výnosnosti úvěrů.

Žádné komentáře:

Okomentovat