Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Veřejné rozpočty – systém veřejných financí

Člení se na:
  • Státní rozpočet
    •  příjmová stránka státního rozpočtu
    •  výdajová stránka státního rozpočtu
    •  vestavěné stabilizátory
  • Územní rozpočty:
    •  rozpočty vyšších samosprávních celků – kraje a hlavní město Praha
    •  rozpočty obcí
  • Státní fondy
  • Národní fond – styčný účet pro EU a její fondy (peníze, které k nám proudí z evropských fondů a naopak), je to odděleno proto, že peníze, které dostáváme od EU jsou nám poskytovány až ex post, když už je projekt dokončený (navíc je tady povinná, asi 10%, spoluúčast toho daného subjektu, např. obce apod.)
    Vypracuje se projekt určité investice a EU k tomu přislíbí investice. Investice se provede za peníze ministerstva (plus spoluúčast obce), pak se to zkolauduje a EU se dá signál, že může poslat peníze. Peníze dojdou obci a ta je zase zpátky vrátí ministerstvu.
    Problém nastane, když se investice provede špatně (něco se nedodrželo, nebo se peníze „rozkradou“) – tehdy Komise peníze nepřevede.
    Národní fond se ustavil právě proto, aby byly finanční toky v rámci ČR<->EU transparentné a uhlídatelné.
  • Veřejnoprávní instituce – něco, co stát nařizuje, že to tak bude a má to pod kontrolou. Konkréně to mohou být (a v ČR i jsou) zdravotní pojišťovny. Veřejnoprávní je to protože ze zákona máme uloženo, že si platíme zdravotní pojištění. (např. ze závislé činnosti se zaplatí pojistné pojišťovně, u které jsme se pojistili a Všeobecná zdravotní pojišťovna přerozdělí peníze)
    Zdravotní pojištění si ze zákona musíme platit všichni sami, nebo nám to platí stát (studium do 26 let, rodičovská dovolená, invalidní důchod, starobní důchod a pod.). Když to stát nakazuje, tak si to i musí sám hlídat.

(Sociální pojišťovna – v některých zemích to funguje, v ČR se o tom jenom mluví. Šlo by o pojištění, které by bylo zajištěním na stáří – starobní důchod, a mělo by stejný režim jako zdravotní pojištění. V současnosti je to součást státního rozpočtu, byť je to sledováno na odděleném účtu.
V USA se peníze určené na starobní důchod investují v kapitálových fondech (viz. předešlý dokument). V našich podmínkách všichni pracující přispívají do rozpočtu, co jde hned na vyplácení starobních důchodů těm, kteří splňují podmínky na jejich získání. Tyto prostředky jsou sice v rámci státního rozpočtu, ale jsou na odděleném účtě, na kterém byl ještě v půlce 90.let přebytek, teď tam je deficit.)

Žádné komentáře:

Okomentovat