Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Státní fondy

Vznikly koncem 90.let. státní správa byla vedena dobrými úmysly, že na ministerstva se dostávají peníze, ale nevyužívají se na správné účely. Takže se zákonem vytvořily fondy, kterým bylo uloženo odkud vemou peníze a na co je mají vynaložit, stanovil se jim zákonem cíl. (V zákoně může být taktéž určeno ustavení personálního vedení fondu – jestli toho člověka jmenuje rezortní ministr, ministr navrhuje, ale schvaluje vláda, PS, a pod. je tam moc velká variabilita.)
Fond – je to určitý subjekt, který má z něčeho příjem a využívá ho na stanovený účel (triviální příklad: založíme si fond dobré nálady na přednáškách TNH – před kecátko se položí krabička; každý, kdo přijde, do ní vhodí desetikorunu a z peněz si udělají dobrou náladu ti, kteří vydrží do konce přednášky. Sice by to nebylo regulováno žádným zákonem a děkan by nám to zatrhl, ale mělo by to příjmovou a výdajovou stranu a svůj ůčel, tudíž by to byl fond .)

Fondy můžou mít jakoukoliv podobu a jakýkoliv název, jsou to jen účetní bilance s příjmovou a výdajovou složkou. Každopádně státní fondy jsou zvláštní proto, že jsou založeny zákonem.

Nejdůležitější státní fondy:
  • Státní fond životního prostředí – účel je typicky rekultivace a zahlazování ekologických škod po minulém režimu.
  • Státní fond pro zůrodnění půdy

  • Státní fond kultury
  • Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie – když si koupíte vstupenku do kina, tak část jde do tohto fondu

  • Státní zemědělský intervenční fond – ekonomicky i trhově nejsilnější fond. Je určený pro nákup a prodej zemědělských výrobků, typicky obilí, aby reguloval jeho ceny. Slouží jako tzv. vestavěný (automatický) stabilizátor.

  • Státní fond dopravní infrastruktury – příjem z dálničních poplatků, spotřební daně. (Na ně je potřeba nadávat, když bude rozbita dálnice )

  • Státní fond rozvoje bydlení

Tyto fondy byly vytvořeny pro cílení hospodářské politiky. (Ministr kultury se nebude dohadovat, jestli dá grant Národnímu divadlu, nebo ne a kolik, to mají na starosti dva fondy specializované na kulturu.)

Žádné komentáře:

Okomentovat