Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

5.4. ZÁNIK PODNIKU

Sanace podniku je soubor opatření přijímaných ze strany vedení podniku, jejichž smyslem je zásadní ozdravení a obnova finanční výkonnosti a prosperity firmy. Podniky nacházející se v úpadku nebo krizi se vyznačují problémy jako:

Povaha krize
Vývojového stádia krize.
Analýza stavu podniku

Ozdravný plán je formulování sanačních opatření pro jednotlivé oblasti podniku (např. do oblasti výroby – řešení skladového hospodářství, redukce výrobních kapacit, zvýšení technické úrovně atp., do obchodní oblasti – nový tým prodejců, přehodnocení cenové politiky, komunikační politika podniku atd.).

Zánik podniku

Zrušení podniku
Zánik podniku

Ke zrušení společnosti může docházet bez likvidace a nebo s likvidací. O zrušení bez likvidace rozhodne příslušný orgán společnosti, kdy obchodní jmění společnosti přechází na právního nástupce. Jedná se o :
• Splynutí dvou společností
• Sloučení dvou společností
• Rozdělení
• Přeměna společnosti v jinou právní formu
• Další z forem zrušení společnosti je zrušení společnosti s likvidací. Likvidace je proces, kdy společnost postupně přeměňuje majetek v likvidní prostředky určené k úhradě svých závazků.
Postup provádění likvidace:
Likvidaci smí provádět pouze likvidátor. Likvidátor je fyzická osoba.
1. Vstup společnosti do likvidace
2. Práce likvidátora:
3. V případě, že likvidátor zjistí, že je společnost předlužená, podává soudu návrh na prohlášení konkurzu na společnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat