Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.2. Konverzní a kapitalizační operace

Druhý způsob regulace mezinárodní zadluženosti představují konverzní a kapitalizační operace a techniky sekundárního trhu zahraničních závazků, které mají řadu podob. Jedná se vlastně o obchodování s dluhovými závazky na sekundárním trhu. Jejich podstatou je odprodej věřitelských práv pod nominální hodnotou třetím subjektům, a to jednak domácím, ale hlavně zahraničním (obvykle TNK, bankám). Práva jsou jim odprodána za konvertibilní měny, avšak část může být i v nominální hodnotě vyměněna za měnu dlužnické země a využita k přesně vymezeným účelům.
Tyto operace dělíme do tří základních skupin:
1. kapitalizace či konverze do portfoliových a jiných investic (Debt-for-Equity Swaps)
2. kapitalizace či konverze rozvojových závazků (Debt-for-Development Swaps)
3. kapitalizace či konverze prostředků ekologických iniciativ (Debt-for-Nature Swaps)
V praxi převažuje první skupina operací, druhé dvě jsou totiž stále v počátečním stádiu. Třetími partnery se u těchto teprve se rozbíhajících skupin operací obvykle stávají nějaké mezinárodní organizace (např. UNICEF, UNDP, ekologické organizace apod.), jedná se o operace na sekundárním trhu s dluhy, různými závazky, přísliby či kvótami využívané na rozvojovou pomoc či příspěvky na projekty ekologického charakteru.
Pro obchod s dluhovými závazky jsou na tomto sekundárním trhu poskytovány slevy, které dosahují zhruba 30 - 80% nominálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat