Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

3.2. Konverzní a kapitalizační operace

Swapové operace mají řadu výhod. Nejenže snižují dluhové břemeno, ale podporují investiční klima v dané zemi a omezují únikům kapitálu. Dále podporují také export a privatizaci a vůbec soukromý sektor ve smíšených ekonomikách rozvojových zemí. Avšak na druhé straně představují jisté riziko vytváření skrytého inflačního potenciálu a dalším nebezpečím je tzv. efekt dodatečné záchranné sítě pro platební bilanci a nekontrolovaná a neoptimální alokace investic.
Problémem těchto operací na sekundárním trhu je však skutečnost, že velmi chudé a beznadějně zadlužené země nenajdou ani zde zájemce o kapitalizaci. Navíc je kapitalizace vhodná spíše pro dlouhodobé půjčky a vládní úvěry než pro komerční úvěry, a to i ty, které mají formu státní garance.
Roku 1996 přichází Světová banka a Mezinárodní měnový fond s poslední iniciativou řešení problému zadluženosti, který se týká tzv. zemí HIPC, což je skupina 37 nejzadluženějších států světa. Cílem této iniciativy je odstranit dluh tak, aby byl pro tyto země překonatelný. Pro to se používá poměr dluhu k HDP a exportu. S těmito zeměmi je uzavřena smlouva, podle které musí přistupovat k zavádění různých opatření v řadě oblastí (např. zdravotnictví, školství). Tato iniciativa zaznamenává v některých zemích úspěch.

Žádné komentáře:

Okomentovat